Merhaba,
2016′ dan beri birey ve kurumlar için uluslararası kalitede eğitimler sunmaktayız. Tecrübe ile sabit olan, günümüzün yeni koşullarında şirketler ve çalışanlar kendileri için daha iyi olanı arzulamaktadırlar. Klasik eğitimlerin ihtiyacı karşılamadığı bu yeni dijital ve VUCA* dünyasın da Şirketler daha fazla performans ve inovatif projelere odaklanırken temelinde İnsan olan her yapı yine bu hedefine İnsan ile ulaşabiliyor.
Tüm modern toplumlarda gelişimi sağlayan en önemli yapı taşı olan İnsan Kaynağı, kendini daha mutlu ve değerli hissettiğinde gerçek yeteneklerini ortaya koyarak mucizeler yaratabiliyor. Gerek kurumsal alanda gerekse bireysel olarak iş dünyasına adım atan her bireyin kendini gerçekleştirmesi için bu farkındalığa kavuşması onu işinde tercih edilebilir hale getiriyor. İnsan Kaynağına yatırım yapan tüm vizyoner yapılar gelecekte olmak istedikleri yere doğru yola çıkarken, birlikte yürüyecekleri güçlü bireylere ihtiyaç duyarak ve güvenerek adım atıyorlar.
Perfect Mind Business olarak, iş yaşamındaki ve eğitimlerdeki tecrübemiz bizlere daha etkili eğitimleri yaratmamız için sürekli ilham veriyor. Bu tecrübelerimizden yola çıkarak fasilitasyonu kullanarak tasarladığımız eğitimlerimizde hem teorik bilgiyi eğlenceli bir şekilde aktarırken, hem de role play uygulamalarını senaryolarla sahneye koyuyoruz. Katılımcılara farkındalıkları ile birlikte gerçek bir öğrenme sağladığımızda, yetkinlikleri ve sürdürülebilir başarıları ölçülebilir şekilde iş ve özel yaşamlarına yansıyor.
Neleri Dikkate Alıyoruz?
Şirketler için tüm Dünya’ da önemli bir kavram olan Return on Invesment (ROI) (Eğitime yapılan yatırımın geri kazanımı), Eğitimin + Mentorluk ve Koçluğun bir arada kullanılmasıyla verimliliğin ve şirketinin kazancının her zaman yaptığı yatırımın daha da üstünde olduğunu verilerle kanıtlamaktadır. Liderliğe ihtiyaç duyulan yapılarda hedefe giden yolu açmak ancak bu şekilde mümkün olacaktır.
*VUCA: Değişken (volatile), belirsiz (uncertain), karmaşık (complex) ve muğlak (ambigious)
Saygılarımızla,
Kamil Murat ÖZLEN, MCC
ICF Master Certified Coach & Mentor & Trainer
Perfect Mind Business – Perfect Mind Coach Academy
NE İÇİN VARIZ ?
‘PERFECT MIND EKİBİ OLARAK,MİSYONUMUZ,
KURUMLARIN İHTİYAÇLARINA UYGUN OLARAK UZMAN OLDUĞUMUZ ALANLARDA, DOĞRU VE PROFESYONEL ÇÖZÜMLER TASARLAMAK, MENTAL VE RUHSAL OLARAK GELİŞEN MUTLU İNSANLAR YARATMAKTIR.’
Fasilitasyon, bir grup insanı toplantı, oturum planlama veya eğitim yoluyla belirli bir hedefe taşıma ve başarıyla ulaştırma sanatıdır.»
Fasilitasyon sanatı, gerekli ve gelişen bir beceridir. Her profesyonelin iş zekasının önemli bir bileşenidir. Fasilitasyon becerileri, yönetim, yönetim kurulları, üst düzey liderlik, görev takımları, komiteler ve proje ekipleri de dahil olmak üzere her türlü çalışma grubu ve ilgilenen tüm profesyoneller için iş yaşamında çok önemlidir.
Verimsiz iş süreçleri ve toplantılar mesai saatlerini kesintiye uğratmakla birlikte, amacından saparak herkesi “gerçek” çalışmalarından alıkoymaktan başka bir işe yaramaz.
Fasilitatör tarafından yürütülen süreçler herkesin işini kolaylaştırır; çatışmalar yönetilir, kararlar alınır, stratejiler geliştirilir, cevaplar verilir ve yeni fikirler yüzeye çıkar.
Verimli çalışmalar, herkesi mutlu eder ve kurumun her tarafına yayılan gerçek faydalara yol açar. Bu sayede çalışanlarında verimlilik ve performanslarında gözlemlenir şekilde artış olur.
1.SATIŞ İÇİN PROFESYONEL İKNA ve MÜZAKERE EĞİTİMİ
2.KOÇVARİ YÖNETİCİLİK MODELİ
3.PROFESYONEL İLETİŞİM MODELİ
4.PROFESYONEL ÇATIŞMA YÖNETİMİ
5.PROFESYONEL GERİBİLDİRİM EĞİTİMİ
6.İKNA ve MÜZAKERE
7.GELECEĞİN YÖNETİCİLERİ ve DURUMSAL LİDERLİĞİ ANLAMAK
8.GELECEĞİN YÖNETİCİLERİ / LİDERLERİ TAKIM SÜREÇLERİ TUCKMAN MODELİ
9.GELECEĞİN YÖNETİCİLERİ / LİDERLERİ – P.LENCIONI, TAKIMLARDA GÜVEN YARATMA
10.YÖNETİCİ ve YÖNETİCİ ADAYLARI DURUMSAL LİDERLİK MODELİ
11.LİDERLİK ve TAKIM KOÇLUĞU – TAKIM OLMAK +YENİDEN TAKIM YARATMAK +TAKIM SÜREÇLERİNİ YÖNETMEK
12.PROFESYONEL SATIŞ ve SATIŞ EKİBİ DİZAYNI EĞİTİMİ
(FARKLI ROLLER,NLP TEMSİL SİSTEMLERİ,İÇ ve DIŞ MÜŞTERİ TEMASI,ÜRÜN-HİZMET, STRATEJİ)
13.NLP-MÜZAKERE İKNA ODAKLI SATIŞ EĞİTİMİ
(NLP İLE (FBI)YÜZ OKUMA TEKNİKLERİ, OLAY YERİ ve DURUM İNCELEMESİ, BEDEN DİLİ, 10 ÖNEMLİ MÜZAKERE TEKNİĞİ ve İKNA MODELLERİNİN SATIŞA UYARLANMASI)
14.C- Level /YÖNETİCİ / YÖNETİCİ ADAYI KOÇLUK SEANSLARI
15.TAKIMLARDA GÜVEN – ŞİRKET İÇİNDE GÜVEN SÜREÇLERİ
16.YÖNETİCİLER ve LİDERLER İÇİN TEMEL KOÇLUK
17.PROFESYONEL BEDEN DİLİ ve GÜÇLÜ İLETİŞİM EĞİTİMİ
18.PROFESYONEL GERİ BİLDİRİM EĞİTİMİ
19.ZAMAN YÖNETİMİ İLE PERFORMANS YARATMA
20.STRES ve STRES YÖNETİMİ
21.EĞİTMENLER İÇİN ÇİZGİNİN GÜCÜ FASİLİTASYON EĞİTİMİ
22.LİMİTSİZ BEN’ in GÜCÜ ve Doing – Being Kavramı
23.X-Y-Z KUŞAĞI YÖNETİM VE İLETİŞİM EĞİTİMİ
Fasilitatörler, ekiplerin birlikte nasıl çalıştığını geliştirmek için ekiplere yardımcı olur ve her sesin duyulmasını ve çatışmaların başarıyla çözülmesini sağlayarak kararlar alınmasını sağlar. Eğitimciler izleyicilere bilgi vermekten de sorumludur, ancak hedefleri grubun materyali kavraması ve saklamasıdır, bu nedenle eğitimler fasilitasyon ile birleştiğinde hem daha kalıcıdır hem de klasik eğitime göre daha etkileşimlidir.
Fasilitatörler, çeşitli deneyim seviyelerinden gelebilir. Ancak en iyi Fasilitatörler aşağıdaki becerileri gösterir.
Aşağıda yer alan bu beceriler hali hazırda profesyonel olan ve uluslararası unvan alan tüm koçlarda bulunur. Unvanlı bir Koç ayrıca yetkin bir kuruluştan Fasilitatör sertifikasına sahip ise etkinliği ve katkısı çok yüksektir.
Dinleme – Fasilitatörün aktif olarak dinlemesi ve her takım üyesinin ne dediğini duyması gerekir.
Güçlü Soru Sorma – Soru sorma konusunda bir Fasilitatör deneyimli ve yetenekli olmalıdır. İyi sorular açık uçludur ve tartışmayı, araştırmayı teşvik eder.
Problem Çözme – Bir Fasilitatör aşağıdakileri içeren problem çözme tekniklerini uygulamada yetenekli olmalıdır:
• Problemin açıkça tanımlanması
• Nedenleri belirlemek
• Çözüm önerilerini ve diğer alternatifleri dikkate almak
• Çözümlerin ağırlık olarak avantajlarını ve dezavantajlarını ortaya koydurmak
• En iyi çözümün seçilmesinde varlığını göstermek
• Çözümü uygulamak üzere kontratı sağlamak
• Sonuçların değerlendirilmesine yönelik vizyonu yaratmak
Çatışmanın çözülmesi – Bir Fasilitatör, grup üyeleri arasındaki çatışmanın doğal olduğunu ve kibarca ifade edildiği sürece bastırılmaması gerektiğini kabul eder. Süreç akışı beklendiği gibi yapıcı bir şekilde ele alınmalıdır.
Katılımcı bir stil kullanmak – Bir Fasilitatör, tüm ekip üyelerini sürece aktif olarak katılmaya ve katkıda bulunmaya teşvik edebilmelidir. Bu, grup üyelerinin duygularını ve düşüncelerini paylaşmaya istekli oldukları bir atmosfer yaratmayı da içerir. Ancak bu, fasilitatörün toplantının içeriği hakkında görüş bildirmesi gerektiği anlamına gelmez.
Başkalarını kabul etmek – Fasilitatör açık fikirli olmalı ve grup üyelerinin fikir ve önerilerini eleştirmemeli, yargılamamalıdır.
Empatiyi Korumak – Fasilitatör, ekip üyelerinin duygularını anlamak için başkalarının yerinde düşünebilmeli, analiz edebilmelidir.
Lider – Fasilitatör, katılımcıları ve tartışmayı hedef odaklı olarak tutabilmelidir.
Aşağıda, ekibinizin hedefine ulaşmasına yardımcı olacak en iyi grup fasilitasyon tekniklerinden sadece bazıları yer almaktadır. Fikir üretme, enerjiyi yükseltme ve grup kararları almaya yardımcı olmak için bu süreçler eğitim alanında hayat bulur. Fasilitasyon’ un çıktıları gerçek ve net olduğu için gerçek hayatta kullanışlıdır. Her kurumun ve katılımcı grubunun ihtiyacına yönelik onlarca teknik karşılıklı görüşmeler ile belirlenir ve uygulamaya alınır.
Eylem Planlaması
Eylem planlaması ekip başarısı için hayati öneme sahiptir. Eylem için taahhüt ve kontrat oluşturmak için kolay ve etkili bir tekniktir. Her eylem öğesini aşağıdaki gibi adım adım kaydederek çalışır.
Beyin Fırtınası
Beyin fırtınası, grup içinde büyük miktarda fikir üretmek için ideal bir araçtır. Ancak, etkili beyin fırtınası çalışması için kurallar ne belirlenmelidir.
Enerji Vericiler
Enerji veren teknikler ve oyunlar grup içindeki kişisel enerji seviyelerini yükseltmek için idealdir. Gerektiğinde, grubu yeniden canlandırmak için gün boyunca uygun aralıklarla kullanılır ve katılımcıların farkındalıkları arttırılır. Eğitim sonrası katılımcıların şirket içerisinde ekipleri ile kullanmaları için bu teknikleri öğrenmeleri faydalıdır.
Flip Chart ve Uygun Alanları Kullanmak
Fasilitasyon sırasında birden fazla yazı tahtası ve uygun diğer alanları kullanmak yaratıcılık süreçlerini desteklemekle birlikte önceden planlanmış uygun senaryolara göre de etkili bir çalışma ortamı sağlar.
Temel Kurallar – Kontrat
Fasilitatör ilk başta grubun etkin çalışması için bazı ‘temel kurallar’ veya ‘Kontrat’ oluşturulmasını sağlar.
Grup yapılacak eğitimin ya da fasilitasyonun temel kurallarını belirlemek için Fasilitatör’ ün eşliğinde çalışır.
Değerlendirme
Grup belirlediği Kontrat veya kurallar çerçevesinde Fasilitasyoon süresince, neleri başardı, neleri daha iyi yapabilir gibi birçok başlığı kısa sürede değerlendirmek ve Fasilitasyon’ dan ayrılırken sahip olduğu çıktılarla şirkette nasıl bir aksiyon alacağını netleştirmek konusunda farkındalığa ulaşır.
Buz Kırıcılar
Buz Kırıcılar, katılımcıların tüm ön yargı ve çatışmaları bir kenara bırakarak hem zihinsel hem de ruhsal olarak kolay etkileşime girmelerini sağlamak için idealdir ve özellikle Fasilitasyon’ un verimliliği açısından en önem verdiğimiz uygulamalardandır.
Katılımcılar eğlenerek, ait hissederek sürece bağlanırlar
Öğrenirler
Birlikte Karar Vermeyi Öğrenme
Katılımcılar iş yaşamında, takım veya grup olarak birlikte nasıl karar verebileceklerinin, her fikri ifade etmenin veya ifade edileni dinleyebilmenin farkındalıklarını Fasilitasyonun gerçekleştiği eğitim alanında etkin bir şekilde deneyimlerler. Oy çokluğu ya da oy birliği ile ortak kararlarda uzlaşmanın, çatışmanın doğasını içselleştirerek tecrübe ederler.
Fasilitatörler bu konuda bağımsız duruşları ile ortamın en ideal biçimde şekillenmesine, kontratın işlemesine katkıyı sağlayanlardır.
Sonuçlar
Tüm katılımcılar Fasilitasyon sonunda net bir çıktı ile ayrılırken sürecin devamında öğrenmenin kalıcılığı için bazı çıktılar aksiyona bağlanır. Sürecin sonunda raporlamalar hem katılımcılar hem de kurumun ihtiyacı ile ilgili olarak raporlanır ve paylaşılır.
Fasilitasyon, yaratıcı düşünceyi ve davranışsal dönüşümü daha derin bir anlayışla teşvik etme sanatıdır.
Bir Kurumsal Koç, işletme sahibine (Onu temsil eden profesyonele), işletmelerinin vizyonunu ve kişisel hedeflerine nasıl uyumlanacağının netleştirmelerinde yardımcı olarak, yardımcı olur ve Koçluk hizmeti verir.
Kurum Koçluğu (İşletme Koçluğu) , bir işletmeyi, şimdiden iş sahibinin olmasını istediği gelecekteki yere götürmek için çalışır.Koçluk ve Mentorluk bazen kafa karıştırılabilir çünkü her iki rol de yılların deneyimini masaya getirir. En büyük fark, bir mentorun işletmeye hedef planlamada yardımcı olması ve başarılı olmaları için sorumluluk almaları sürecinde danışmanlık yapmaya odaklanmasıdır.
Kurumsal alanda çalışan Yönetici Koçlarının kritik bir bileşeni hesap verebilirliktir. Bir iş veya yönetici koçu danışman değildir. Size asla akıl vermez yönlendirme yapmazlar. İşinizi sizin için yapmazlar. Bu sorumluluk ve aksiyonlar koçluk alan şirkete ya da yöneticilere aittir. Belirlenen sonuçlara, hedeflere ve amaçlara odaklanmanızı sağlamak ve neden önemli olduğunu size hatırlatmak için varlık gösterirler. Taahhütlerinizi yerine getirmeniz için sizi motive ederler. Sondaj yapar şekilde davranırlar ve gerektiğinde kör noktaları farkındalığınız ve dönüşümünüz için size yansıtırlar.
Tekrarlanan koçluk seansları gelişimin ölçülmesini, hesap verilebilirliğin düzenli olmasını, kontrata ve hedefe bağlılığın sağlıklı bir şekilde izlemesini sağlamak için idealdir.
Koçlar, hedeflere çok açık ve net bir şekilde ulaşma yolunu açan temel performans ölçümleri (KPI’lar) oluşturarak izlerler. Koçlar, birinin kendi başına olması durumunda gelişimden ve aksiyondan kaçınabileceğini düşündüğümüzde, koçluk bunu engellemek ve koçluk alanın ilerlemesini takip etmek ve ölçmek için mükemmel bir profesyonel araçtır.
‘KURUMLARIN İHTİYAÇLARINA GÖRE BELİRLENECEK OLAN EĞİTİM, FASİLİTASYON VE KOÇLUK MODELLERİNDE KURUM TARAFINDAN SAĞLANACAK GERÇEK SENARYOLAR SÜRECE DAHİL EDİLEREK ROL OYUNLARI İLE DAHA ETKİLİ BİR ŞEKİLDE YETKİNLİKLERİN GELİŞMESİ SAĞLANIR.
Eğitim sonrası hazırlanan yazılı ve video çıktılar hem katılımcılar için hem de raporlamalar için etkili birer kazanımdır.’
Katılımcılar eğitim sonrası tüm bu çıktılara dilediklerinde başvurarak öğrendiklerini kalıcı kılarlar.